Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
Gandire de alevin : …………Vorbe din Vrancea………….

Parlamentul roman, alias M.A.N.?!

    M.A.N., pentru cei care au uitat sau nu au aflat, era asa-zisul parlament de odinioara; adica Marea Adunare Nationala.

parlamentari.jpg

Mi-am re(amintit) de aceasta cand am citit in mass media ca unele partide, chiar si cele autointitulate “‘de dreapta”‘, si-au intocmit listele pentru alegerile parlamentare trecand profesionisti precum: lacatus mecanic, menajera, sofer, s.a. Pai astfel de profesionisti, daca doriti, puteti pune ghilimele, erau obligatoriu in vechea MAN; nu se putea altfel, intreg poporul trebuia reprezentat!

Acesti oameni nu pot fi decat masa de manevra a sefului de partid. Ei nu vor sti ce si cum sa voteze legile tarii; nu vor putea sa aiba o parere proprie si sa voteze conform constiintei lor.

Unii lideri de partid clameaza profesionalismul, foarte bine. dar cu cine?!

De buna seama, orice meserie este onorabila. Singura conditie este ca ea sa se manifeste acolo unde are aplicare!

Guvernanti, opriti… cutremurele!

Solicit Guvernului sa opreasca cutremurele! Este inadmisibul ce se intampla in Romania. In fiecare zi TV-urile ne anunta cutremure produse la Vrancioaia, epicentrul Vrancei si al Romaniei. Io (mai) cer Guvernului sa transfere satul Vrancioaia; unde o vrea el; in Marea Neagra, in Mediteranta, Atlantic sau , mai bine, in Groapa Marianelor! Asa…

Mai zilele trecute am auzit un strigat disperat:”…cerem guvernului sa opreasca alunecarile de teren la Bisoca”. Pentru cei care nu stiu trebuie spus ca numita localitate se afla in judetul Buzau, cam acolo unde mutu a dus iapa sau dracul a intarcat copchiii. De acolo, peste cateva dealuri si munti, ajungi in Tara Ardealului.

Intamplator sau nu, prin activitatea profesionala, stiu cate ceva despre alunecarile de teren. Am fost in zone cu astfel de probleme; am vazut maluri de pamant, case, alte constructii deplasate; am aflat parererile unui specialist, geolog. Contra fortelor dezlantuite ale naturii NU exista mijloace de aparare.

Nu cred ca sunt oameni cu ceva scaun la cap care sa nu stie, sa nu fi vazut ca alunecarile de teren  se intampla, tocmai si exact in zonele deluroase,  acolo unde au disparut padurile. Sa (mai) fie de mirare ca dealurile fug de sub picioarele celor care au retezat copacii?! Si aceiasi tipa ca in gura de sarpe!

P.S. Nu as fi povestit  despre toate acestea daca cele auzite nu ar fi fost spuse la postul de radio public. Si (ma) intreb: sa fie doar prostie cand redactorii radioului respectiv lanseaza in eter asemenea gogomanii?!

Lumea lui…(1)

 

Octavian Paler scrie in eseul “Lauda irealitatii”: “Sunt…dintre cei care se simt comod in irealitate, deorece irealitatea este mai docila, ma asculta, ma menajeaza, si pot s-o modelez dupa voia mea, pe cand realitatea e de atatea ori refractara, intrasigenta, sau chiar necrutatoare”

Nu sunt convins ca Radu Banciu in emisiunea sa este inspirat din zisele lui O.P. Spun asta pentru ca “Lumea lui Banciu” este atat de proprie incat nu avea nevoie de oaresce influente.

 

Pot intelege la marele scriitor - si filozof deopotriva- si dorinta de a satiriza cu cei care se complac in irealitate mai mult din comoditate. Radu Banciu chiar are nevoie de irealitate. Aceasta este, practic, lumea lui. Din ea se hraneste si serveste si altora. Sau incearca…

Radu Moraru, vesnicul imberb.

  Ziaristul Radu Moraru este un dintre “muncitorii”  din mass media care si-a facut televiziune.  Cu ce bani?! Sa trec peste acest mic amanunt al existentei vesnicului adolescent; intru gandire si capacitate de intelegere a lucrurilor din jur.

In seara aceasta l-am vazut la televiziunea sa intr-o discutie cu binecunoscutul ziarist in ale inconscventei, I. Cristoiu. Voi prelua doar cateva vorbe ale “Nasului”… Conform acestuia Mircea Badea vorbeste doar pe baza indicatiilor date (in scris!)  ale patronului sau.  Ca unul care il urmareste de ani buni am convingerea ca il stiu destul de bine pe M.B.  Acesta este un tip voluntar si nu sufera sa-i sufle cineva in ciorba. Are un spirit analitic care - de multe ori- ma surprinde. Nu sunt intotdeauna de acord cu el. Nici cu unele idei si nici cu unele manifestari.

De fapt imberbul nostru a facut o stravezie aluzie precum ca M.B. - si , nu-i asa, intregul post TV A3-  este condus editorial de D. Voiculescu.  Nu ma pot pronunta asupra smereniei altor realizatori de emisiuni dar pentru cel care “mesteca” presa la miez de noapte cutez a spune ca nu este omul care sa primeasca indicatii pretioase.

“Romani, va ordon sa treceti granita!!!”

Domnul nostru prezident a decis: cui nu-i place Romania sa plece. Oriunde! Numai sa plece!

De la “plecarea este interzisa” pana la “plecati, numai sa plecati” este o diferenta de -doar(?!)- de douazeci de ani.

Un asemenea indemn nu pot sa-l inteleg. Sunt o fire care despica firul de par in multiplii de patru. Si totusi nu am gasit vreo noima in acesta.  Nici unul economico-financiar, nici de pastor al poporului roman, nici de parinte grijuliu al partidului, nici…

Doar unul, un singur domeniu ar fi responsabil pentru aceasta atitudine. Desigur va ganditi la ceea ce ma gandesc si eu. Pentru cei care ar avea nevoie de un oaresce indiciu spun doar: betisoarele de ingrijit urechile au, de fapt, doua capete. Iar cei care folosesc betisoare cu un singur capat au o problema de orientare in spatiu…

Erorile unor elevi eminenţi…

Plecând de la A. si poposind la G.  am ajuns la X. Cine / ce este X? Nu stiu, pentru ca respectivul site nu este asumat cu nume sau macar prenume. Să nu ne impiedicăm de astă problemă.

Fiind un tip infiorator de analitic nu mi-am putut impune sa nu observ niscaiva erori, inadvertente sau concluzii putin magulitoare.

Carevasăzică  nişte tineri au auzit ei că pe plaiurile mioritice a fost un regim comunist şi au pornit ei sa facă niste studii; adica investigaţii. Nu este un  lucru rău.  In timpul liber elevii eminenţi sau chiar “numai” merituoşi pot avea preocupari istorice, civice, etc.

Numai ca  surprise!: respectivul site contine numeroase erori. Lucru de mirare pentru niste pagini bine lucrate si un design care poate fi degraba de invidiat! Cat despre traducerea impecabilă  in engleză numai elogii!

Primul lucru remarcat a fost lipsa diacriticilor. Cum aşa? Elevii eminenti sa fi lipsit la orele de gramatica română? Parca nu aş crede!

Referintialele (REFERÍNȚĂ referințe f. …3) Notă sau indicație precisă care se referă la o anumită lucrare.) nu-si gaseau corespondent in unele articole. Unele vorbeau de cu totul altceva sau chiar deloc despre tema in discutie ( a se vedea istoria puscariei din Aiud)

Despre motivul deportarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra se fac afirmatii contradictorii. Una zice: “In timpul armatei, Nicolae ( o persoana intervievata; n.m.) a lucrat la Canalul Dunare- Marea Neagra, creat de Gh. Gheorghiu-Dej pentru a-i putea trimite la moarte pe fostii oameni politici anticomunisti.” Numai ca o respectabila enciclopedie on-line (http://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Dunăre-Marea_Neagră) scrie: “Planuri de a construi acest canal existau încă din secolul XIX. Încă de la alipirea Dobrogei la România, în 1878, a început a fi vehiculată ideea unui al patrulea braţ al Dunării, de data aceasta artificial, care să scurteze drumul către Marea Neagră.”

Un elev eminent (tot mai cred) scrie: “Dupa ce il scanam succesiv cu intrebari….”(pe un interlecutor). Numai ca DEX-ul zice: “SCANÁ, scanez, vb. I. Tranz. (Tehn., Med.) A explora prin intermediul unui scaner. – Din engl. scan.).  In treacat fie zis scanarea este o serie de actiuni succesive…

Ar fi multe de zis. Dar sa vedem - totusi- ce misie isi trag elevii eminenti:”…Dar misiunea noastra se vrea a fi una extinsa, intelegand prin ,,popor,, - lumea intreaga, fratii nostri, care, prin intermediul site-ului sa inteleaga importanta libertatii si a democratiei. Totalitarismul nu a fost, si nici nu va fi un drum spre bunastarea sociala – iata concluzia noastra! Dar, totusi, de ce am ales analiza unui regim totalitar, in locul prezentarii avantajelor unui regim democratic? Pentru ca avem incredere in puterea contraexemplului, al carui efect este convingator prin experientele cutremuratoare pe care le prezinta. Acestea au folosit si in sensibilizarea urmatorilor parteneri de generatie in cadrul dezbaterilor, anterioare proiectului:

Name

Country

FABIO

PORTUGAL

HANAN

BELGIUM

ALI SERKAN

TURKEY

JORIS

BELGIUM

DIMITRIS

GREECE

JOEY

AUSTRALIA

LAURIE

UNITED STATES OF AMERICA

VISHNU

INDIA

MOHAMMED

EGYPT

THOMAS

UNITED STATES OF AMERICA

.

etc.

Asadar si in concluzie elevii (oare?!) vranceni doresc sa-si convinga  congenerii din binecunoscute state democratice (vezi tabelul)  sa se fereasca de  dictatura.

M-am intrebat si ma intreb in continuare: de ce oare mesajul respectiv nu s-a adresat si  colegilor de generatie, de exemplu, celor din Cuba, Coreea de Nord sau Ucraina, Rusia, Polonia, Bulgaria, Ungaria?!

Tare as vrea sa stiu care sunt acei elevi care au contribuit la acest site. Si, peste ani, sa-i intreb ce mai cred despre ceea ce au produs.

Despagubiri…despagubiri…

Dupa cateva saptamani de la enuntul- audiat intr-o transmisie TV-  condamnarii comunismului de catre al nostru prezident am gasit intregul material intr-o publicatie. Si m-am apucat de citit. Dupa cateva pagini am renuntat. Nu am gasit ceea ce mai stiam din cele carti si reviste de istorie. Practic, materialul facut de renumita comisie in frunte cu tov. .. nu facea altceva decat un recurs la fruntasii comunisti aflati in viata.

In urma cu cateva seri am  vazut un scurt episod dintr-o emisiune axata pe tema despagubirilor celor careau avut de suferit- mai ales- in perioada 1945-1964. Pe “burtierea” ecranului scria : “I.D. cere despagubire 10 mil EURO”. M-am apropiat de televizor sa vad daca nu cumva mi-am pierdut - asa, deodata- simtul vazului.

Dupa parerea mea  - de nespicialist juridic dar avand un semnificvativ spirit analitic si unul de sinteza logica -  cei buni de plata nu pot fi decat cei care au provocat daune.

Dictionarul de explica: “STAT1, state, s.n. 1. Teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară.”

Dupa stiinta mea :

- NU populatia Romaniei a hotarat sa intre in al II-lea Razboi  mondial;

- NU populatia romana a cerut / impus sistemul (represiv) comunist;

- NU populatia romana a cerut judecarea vechilor conducatori ai Romaniei;

- NU populatia romaneasca a cerut condamnari, deportari, torturi, executii directe sau indirecte.

NU populatia romaneasca a confiscat bunurilor celor transfugi in Romania de pe alte meleaguri.

Atat ultimul razboi cat si  impunerea comunismului in Romania sunt- nimic altceva - decat niste calamitati.

Paranteza. Nicio societate de asigurari din lume nu despagubeste pagubele pricinuite de situatii de forta majora: razboi, etc. Inchis paranteza.

Dupa 1990 despagubirile a fost un adevarat sport national ; nicio alta tara nu a procedat astfel.

Si ne mai miram:

- de ce am ramas in urma altor tari?!

- de ce criza economica ne afecteaza mai mult decat  in alte conditii?!

- de ce toate partidele se intrec a acorda tot felul de facilitati oricui solicitant: mai mult sau mai putin  indreptatit?! Anul trecut V. Vozganian- fost ministru de finante in toamna lui 2008-  A RECUNOSCUT-ca sumele mari cheltuite in acea perioada s-au datorat despagubirilor.

Si in 2009 coalitia  PSD-PDL a mai scos o noua lege privind alte despagubiri.

Nota bene: toate aceste legi s-au facut intr-o deplina tacere. Oare si mass media sa fi fost complice?

De ce :

- cetatenii actuali -maturii - sa sufere pentru fapte / actiuni pentru care NU sunt defel vinovati?!

- copiii / nepotii nostri sa aiba si ei de suferit?! cu toate ca unii abia s-au nascut?

Guvernantii nostrii au foarte generosi: doar NU dadeau de la ei. Oricum ei au deja sacii (numai?!) incarcati in carute, masini si trenuri!

Să fie foarte limpede. Inteleg pe deplin suferintele celor nedreptatiti; a celor chinuiti ; a celor intemnitati in conditii greu de imaginat. Oare milioanele de dolari primite vor alina  suferintele? Vom mai avea acelasi respect acum si postum despre acesti - totusi-eroi ai neamului.

In (aproape) orice colt de lume exista nedreptati. Nu cred ca acestea sa se rasfranga asupra urmatoarelor generatii.

Adevarat, unele tari au facut reparatii materiale. Germania fiind- se pare- cel mai bun exemplu. Dar ma indoiesc ca germanii au suferit semnificativ pentru gestul guvernului lor.

Toata stima pentru I.D. care a facut 15 ani de temnită grea. S-ar putea ca istoria sa retina- pana la urma- si imperecherea cu mercantilismul. Si atunci?

bULISIME…(I)

Deschid un nou serial. Nu se mai poate! Nataraii ne iau peste picior.

In urma cu cateva minute un politician (!?)  a zis: “…procuratura isi face doar o imagine…”

Aha! Si eu care credeam ca aceasta institutie lucreaza cu probe!

Presedintele-Doi/ doua la istorie si doi/ doua la geografie!

Prezidentul nostru reales, in decurs de trei, zile a gafat de doua ori. Si de fiecare data a repetat gafa. Intr-o asemenea situatie stau - incerc- stramb ca sa pot judeca drept: sa fie numai o gafa?! Sa aiba doar o cultura generala de marinar aflat in varful catargului cu mana la streasina orizontului de dincoace de  prova?! Sau sa fie inca si mai mult de atat?! Imi este teama- dar nu frica!- ca ultima varianta este cea plauzibila!

Asadar de ziua Unirii Principatelor alesul poporului a uitat(?!) anul in care s-a produs aceasta. Si ca lumea sa se convinga de adevarul spuselor Excelenta Sa a repetat enuntul: unirea din 1959 …etc. Carevasazica ii dau nota doi la istorie.

Azi dis de dimineata am urmarit discursul - extrem de important- privitor la vizita de la Cabul (scriu cum am auzit) .  Nu pricepeam. Parca zisese ca pleaca in Republica Moldova. Mi-am zis ca am auzit eu gresit. Dar ca sa raman in continuare la fel de buimac a repetat vorba: Cabul. Cum nu stiu sa am probleme cu auzul nu mi-am facut vreo idee de ipohondrie! Deci si la geografie realesul a dat-o in bara. La o adica ce imi este Cahul sau Kabul?! In consecinta inca un doi. La o adica codoi nu era egal cu ceodoi?! Pai tot un gaz era.  Precum Cahul / Kabul: tot oras este. Chit ca se afla la cateva mii de kilometri distanta.

Maine vom afla - tot de la aeroport- unde a fost de fapt rezidentul(!) nostru!

Ce ne facem cu Luna?

   Eu nu ma sparii atat de usor. Nici acu nu sunt decat usor tulburat!

Cand am vazut pe un post TV cu multa si inalta tinuta stiintifica(!) un documentar privind soarta Terrei in cazul disparitiei singurului satelit natural al sau m-am gandit sa (re)transmit informatia dragilor mei  pamanteni!

Asadar, in situatia in care Luna  isi va luaUniverul in cap ar fi vai si amar de planeta Pamant! Va avea o rotire aleatorie in jurul propriei axe si de aici o rasturnare dramatica a climei si a reliefului. Orase de pe o emisfera, apropiate litoralelor, vor fi acoperite de ape. Gheturile isi vor reintra in drepturi in cealalta emisfera. Iar astea nu ar fi atat. Exista mari sanse ca planeta Neptun sa-si aproprie scumpa noastra Terra. Vai noua si urmasilor nostri!

Asa stand situatiunea chem oamenii irationali ai Pamantului sa ne gandim la o solutie in care  sa ancoram sublima noastra Luna astfel incat sa salvam Pamantul!

Propun sa infiintam un Comitet de Initiativa pentru salvarea Pamantului.

Irationali din toata lumea, uniti-va!

Pagina urmatoare »