Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2008 Aprilie : …………Vorbe din Vrancea………….

Leapsa pentru candidatii la Primaria Focsani

Recunosc faptul ca un pic trisez. Dar cred ca nu e vina mea. Va voi povesti si veti judeca.

Asadar in urma cu cateva zile am primit o scrisoare. Nu era chiar scrisoare, adica nu era in plic si nici in cutia postala nu am gasit-o. Ei bine, era o hartie impaturita si pusa in tocul usii. Expeditorul , adica semnatarul, era unul din candidatii la Primaria frumosului nostru oras. Dupa cateva expuneri de motive domnul candidat imi cerea sa-i transmit ceea ce m-ar interesa privind gospodarirea orasului. Am primit “provocarea” si i-am transmis gandurile mele.

Intre timp m-am gandit ca ar fi foarte bine ca aceleasi ganduri sa le fac cunoscute si celorlati candidati. Ca apoi voi fi in cunostinta de cauza privind solutiile propuse de acestia.

Asadar, stimati candidati, dorinta mea - si sunt sigur ca este si a altor mii de cetateni ai urbei noastre- este aceea a realizarii unei locatii pentru petrecerea timpului liber, in special pe timp estival.

Astept(am) raspunsurile dvs.

Enciclopedia Wikipedia

Intamplator -practic la sugestia unui bloger- am ajuns pe site-ul wikipedia.

Inca nu m-am decis daca sa-mi para rau ca am baleiat asa tarziu aceasta enciclopedie sau, dimpotriva, ca mi-a lasat o mare tristete.

Nu voi face niciun comentariu. Voi lasa pe cei curiosi sa-si faca singuri o parere. In continuare voi prezenta cateva citate.

“Bessarabia, Bukovina and western Moldavia (adica Moldova din Romania) compose the historic Principality of Moldavia.”

Stephen the Great was Prince of Moldavia between 1457 and 1504 and the most prominent representative of the House of Muşat “(din sectiunea Moldova) si “Voroneţ Monastery built in 1488 by Stephen III of Moldavia (Stephen the Great) after his victory at the Battle of Vaslui.” ( din sectiunea Romania).

“In 1970s and 1980s, the Moldavian SSR received substantial allocations from the budget of the USSR to develop industrial and scientific facilities as well as housing. “.

“The President of Moldova, (is) Vladimir Voronin.”

P.S. Vreau sa adaug doar o anume nedumerire. Site-ul poate fi citit in multe limbi. Pana aici f bine. Doar ca , virgula, continuturile sunt total diferite. Se pare ca prezentarile in alta limba decat engleza sunt facute cei interesati pentru asta.

Prima “victima” a uninominalelor

Azi am vazut o persoana - sa-i zicem U.G.- umbland cu un dosar dintr-un birou in altul. Am aflat ca strangea semnaturi. Pentru canditatura la Consiliul Local Focsani. Nu m-a surprins.

Personajul a lucrat mai de mult in unitatea in care prestez. Precum a facut azi si in acei ani umbla -anual!- dintr-un serviciu / compartiment in altul. Si asta pentru ca sefii serviciilor voiau sa scape cat mai repede de el.

La un moment dat a inceput sa faca valuri. A inceput sa scrie pe la ziare si sa faca reclamatii pe la forurile superioare. Dar nu s-a multumit cu asta. Vreme de cativa ani a tot trambitzat ca in curand va fi directorul unitatii. Ca el are multa experienta, doar a lucrat prin mai toate compartimentele. Lumea il asculta; unii clatinau din cap; altii - sa se amuze - il incurajau in demersul sau.

Cand s-a facut schimbarea directorului - din considerente pur politice - omul nostru a tacut. Presupun ca si-a dat seama ca in astfel de imprejurari dorinta lui nu mai avea nicio sansa de reusita.

Ei, si acum , uite-l ca vrea sa candideze. Stiu ca o vreme simpatiza cu elan sau chiar a fost membru al unui partid trecut pe la guvernare.

Mari surprize vor mai fi la viitoarele uninominale!

Traiasca si sa infloreasca (in)competenta!

Prima leapsa

Aida m-a binecuvantat cu prima leapsa.

Asadar trebuie sa scrieti un mesaj in maximum 10 cuvinte. Nu exista o tematica.

Alegerea mea a fost : “Nu exista chin mai insuportabil pentru om decat propriile ganduri.”

Nadajduiesc ca aceste italice nu vor pune pe cineva pe…ganduri :)

Deocamdata nu pot face nominalizari. Sper ca vor fi cititori interesati sa preia aceasta leapsa.

Ma gandesc sa inventez si eu o leapsa. O fi greu? :)

Nevoia de sacru.

Intr-o vreme -timp de 4 ani- am urmat niste cursuri de politica. Si de conducere, cica…

Intr-una din seri a intrat la curs un nou lector. Il stiam bine cu prilejul altor tipuri de instruiri. Din prima ne-a zis : scoateti o foaie de hartie si scrieti: Este nevoie de sacru?Am inlemnit. Am tras cu coada ochiului in jur. Toti pareau stingheriti. Parca mai mult cei imbracati in uniforma. Nu stiam ce sa raspund. Pana atunci nu “studiasem” cuvantul dar, oricum, ii stiam intelesul. Am scris: nu.

Lectorul a strans hartiile, nu s-a uitat la ele si ne-a vorbit peste 2 ore. Era un foarte bun orator si avea o foarte buna cultura generala ( de atat am putut sa-mi dau eu seama). In acest rastimp aveam momente cand uitam unde ma aflu, alte ori ma cuprindeau temerile. Nu cumva este o provocare bine disimulata?!

Practic de atunci nu a mai fost nevoie sa studiez subiectul.

Orice legatura a celor de mai sus cu flacara olimpica nu este intamplatoare.

P.S. Am scris acest articol facand o promisiune intr-un comentariu scris pe alt blog. Lectorul se numea - si sper ca se mai numeste- Horia Dumitrescu.

F.N.I.

De cand a izbucnit scandalul FNI m-am amuzat copios pe seama celor care comentau prabusirea fondului. Sunt surprins ca nu am auzit si pareri contrare, mai apropiate de adevar ( in masura in care adevarul FNI poate fi aflat).

Aseara am auzit pe marele guru dandu-si cu parerea pe acest subiect despre care nu are habar. M-a enervat tare.

Sa  spun varianta mea.

Am cumparat - cred ca a fost in februarie 1999- actiuni FNI ( nu multe, deh, din leafa de slujbas) cu termen scadent la un an. In luna decembrie am citit in ziar un comunicat al CNVM prin care se cerea tuturor fondurilor sa comunice periodic - aici s-ar putea sa nu fiu foarte exact - cresterea reala a valorii actiunilor. Acest lucru mi-a dat de gandit. Pana spre sfarsitul lunii ianuarie m-am perpelit , ce sa fac? Sa retrag banii? As fi pierdut din potentialul castig. M-am hotarat si m-am urcat in tren. Am ajuns la FNI. Aici oarecare miscare. Un grup de 8-10 persoane discutau. M-am oprit sa trag cu urechea. Unii isi exprimau temerile. Un altul, foarte sigur pe sine, dadea “asigurari” ca FNI are puterea de a merge mai departe iar scepticii nu au motiv de ingrijorare. Pe mine omul nu m-a convins si m-am dus la un birou unde am spus ca vreau sa retrag banii. Aici a inceput targuiala. Ca de ce vreau asta, sa mai astept, sa vin maine, etc. M-am tinut tare. Am zis ca am mare nevoie de bani. In final omul a cedat. Astfel am recuperat banii. Si chiar  ceva in plus. Daca mai intarziam cateva saptamani as fi pierdut.

Cu alte cuvinte :

- in ceasul al 12-lea CNVM-ul a tras un semnal de alarma;

- unii au aflat si au deliberat;

- nu cred ca s-a vrut din interior caderea FNI; Nu ar fi fost niciun motiv, atata vreme cat “jocul” mergea.

- FNI a cazut pentru ca : 1. castigul anuntat era mult prea mare, fara acoperire economico-financiara; 2. un ultimele saptamani s-au facut retrageri masive de cei initiati. Desigur, nu se poate exclude, erodarea interioara prin manevre dubioase.

Dreptul de a stinge flacara olimpica

Deabia am deschis TV-ul ca am si aflat : flacara olimpica a fost stinsa de mai multe ori.

Traiasca si sa infloreasca lupta pentru opinie!

Traiasca si sa infloreasca dreptul de a lupta  impotriva  spiritului olimpic!

Huuuoooo Olimpiada!

Jooooooos Olimpiada!!!

Regionalizarea Romaniei

Am mai facut vorbire despre aceasta tema. Dar reluarea discutiilor ma indeamna sa revin.

Subiectul imi da frisoane. Mai putin din motive de UDMR, nu ca ar fi de neglijat. Problema in sine imi da insomnii.

De-a lungul timpului Romania a avut mai multe organizari teritoriale. Ultima va implini curand 40 de ani (sper sa nu ma insel). Indiferent de organizare un teritoriu va avea o capitala. Iar orice capitala isi va trage - cu sau fara ghilimele- malaiul.

Sunt inca destui care isi pot reamnti ce a fost Focsaniul capitala de raion, si ce a devenit dupa ce a fost capitala de judet. Apropo, oare sintagma judet nu are cumva ceva radacini arhaice, adica traditionale?!

O ipoteza de lucru. Sa desenam o “euroregiune” , oricare ar fi ea. Moldova sau sud-estul ei. Ar avea Focsanii vreo sansa sa devina capitala acestei regiuni? NICIUNA!!! In aceeasi situatie vor fi inca multe alte capitale ale judetelor actuale.

Cerintele UE vor fi avand oarece temei. Dar si contraargumentele noastre locale NU POT de fel sa fie neglijate.

Romania va fi bulversata si de nerecunoscut! Chiar de insisi locuitorii sai. Ne putem imagina ca ar mai putea ajunge vreun petitionar de la Nereju la viitoarea capitala euroregionala din, sa zicem, Galati, Bacau sau Suceava?

Romania NU ESTE pregatita pentru o noua impartire administrativa.

P.S. Imi cer scuze pentru urmatoarea comparatie. Dar ea se impune. Sunt destul de asemanatoare elementele puse in balanta ca mod de abordare, sa nu spun impunere.

Asa cum URSS ne-a impus sistemul sau tot asa  UE de impun diverse  lucruri - pe care ei le-au demarat cu multe decenii in urma- pentru care noi nu suntem inca pregatiti : legislatie, infrastructura, putere economica, justitie, etc.

Liviu Mihaiu dixit

La emisiunea de azi a lui Stelian Tanase ca ziarist de serviciu a fost L.Mihaiu. Se impune o scurta paranteza. De ceva vreme impartasesc multe din opiniile sale. Lucru care m-a surprins incat m-am intrebat: m-am schimbat eu sau el? Intrebare care, evident, nu impune si un raspuns. Inchis paranteza.

Spusele cunoscutului ziarist - in esenta- au fost : Putin a stralucit iar Bush a pierdut.

Aceeasi parere despre Putin au mai exprimat-o si altii. Trebuie sa recunosc ca “si pe mine” m-a surprins asa zisul tar la Rusiei. Nu ca l-as fi considerat vreun descedent al vreunui mujic. Dar “intoxicat” fiind de opiniile unora precum ca acesta este un dur si fost kgbist nu ma asteptam decat la o atitudine aroganta. Dar…surprise! Putin a aratat atat de multa diplomatie incat a facut in 16 ore o mai buna impresie decat altii care au stat mai multe zile in capitala summitului de la noi.

Analizand ce s-a intamplat, de fapt, am ajuns la o concluzie banala. Diplomatia rusa este veche si mult prea rutinata incat sa “clacheze” la Bucuresti. Tocmai la Bucuresti!

Nu stiu cat din atitudinea lui Putin ii apartine. Evident ca are foarte buni consilieri .

As completa cele spuse cu urmatoarele : Putin a jucat “si” mult teatru. Impresia mea este ca atitudinea atat de binevoitoare fata de T. Basescu a fost exagerata. Dupa cate i-a zis / transmis ultimul, manifestarea de bunavointa a lui Putin mi s-a parut nefireasca.

Despre Bush numai de rau. S-a dat in stamba incepand cu Kiev-ul, unde a facut promisiuni fara acoperire. A avut o atitudine de turist , complet detasat de subiectele summitului. Ce-i adevarat ca si Secretarul sau de Stat nu a fost “in forma”.

OTAN-NATO

A fost bine. Chiar foarte bine. La acest summit m-am distrat de minune. Maidanezi. Discutii infierbantate. “Anahisti” si ziaristi  batuti.

Iar bomboana pe coliva : sperante, deziluzii, dezinformari si chiar esecuri ( chiar asa?).

Pagina urmatoare »