Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2009 Decembrie : …………Vorbe din Vrancea………….

Teza si antiteza(I): activistii vechi si noi!(1)

    Am cunoscut in trecut destui activisti. Prosti (cei mai multi)  si oameni capabili si cu carte.

Unul (H.D.) era- cred ca mai este- un adevarat enciclopedist. La anumite actiuni nu putea lipsi. Devenise sarea si piperul acelor intruniri. Si motivatia prezentei celor convocati. Sa-l auzi inainte de Craciun despre nasterea Domnului era mai convingator chiar decat un slujbas al bisericii.

Intr-o imprejurare a cerut celor prezenti (printre ei ma aflam si eu)  sa scrie pe  un petic de hartie daca este nevoie de sacru. Nu stiu ce au scris ceilalti, eu am scris ca nu. De ce? Am crezut ca este o cursa. Nu-l credeam capabil de asta dar mai stii…A strans hartiile dar nu s-a uitat pe ele. Nu am audiat in ultimii ani o asemenea conferinta/ dezbatere/expunere pe aceasta tema. Toata lumea era fascinata. Ne uitam, pe furis, unii la altii pentru a vedea reactiile.

La un CAP se facea bilantul anului anterior. Participa insusi activistul  sef judetean al domeniulu. Sapunise zdravan conducerea ceapeului.  A luat cuvantul si inginerul sef. Si a zis: ” Pai cum sa fim rentabili, tovarase secretar, cand noi producem graul cu 3 lei /kg, suntem obligati sa-l vindem cu 1 leu si apoi sa cumparam samanta cu 4 lei. “Stai jos” a strigat toa’sul!

Cu siguranta acesti activisti mancau si ei o paine. Si inca una mare si alba!  Pe langa salarii mari aveau si magazine speciale cu preturi mici.

Cel mai enervant lucru la cei mai multi dintre ei era limbajul de lemn. Iti trebuia multa rabdare sa-i asculti pana la capat.

De mai multa vreme  ii urmaresc / studiez si pe noii activisti. Sunt multe, foarte multe similitudini. Din pacate.

Ce ne facem cu Luna?

   Eu nu ma sparii atat de usor. Nici acu nu sunt decat usor tulburat!

Cand am vazut pe un post TV cu multa si inalta tinuta stiintifica(!) un documentar privind soarta Terrei in cazul disparitiei singurului satelit natural al sau m-am gandit sa (re)transmit informatia dragilor mei  pamanteni!

Asadar, in situatia in care Luna  isi va luaUniverul in cap ar fi vai si amar de planeta Pamant! Va avea o rotire aleatorie in jurul propriei axe si de aici o rasturnare dramatica a climei si a reliefului. Orase de pe o emisfera, apropiate litoralelor, vor fi acoperite de ape. Gheturile isi vor reintra in drepturi in cealalta emisfera. Iar astea nu ar fi atat. Exista mari sanse ca planeta Neptun sa-si aproprie scumpa noastra Terra. Vai noua si urmasilor nostri!

Asa stand situatiunea chem oamenii irationali ai Pamantului sa ne gandim la o solutie in care  sa ancoram sublima noastra Luna astfel incat sa salvam Pamantul!

Propun sa infiintam un Comitet de Initiativa pentru salvarea Pamantului.

Irationali din toata lumea, uniti-va!

Amintiri decembriste 1989 (III)

   Fostul Minister al Energiei Electrice era militarizat inca cu ani in urma. Mai exact centralele industriale din subordine. Adica era un ofiter care urmarea activitatea din domeniu. Nu stiu sa se fi implicat in probleme de conducere.

In 22 decembrie 1989 , pe la ora 11- 11.30, tot personalul TESA a fost chemat in camera dispecerului. Nu ni s-a spus pentru ce.  La un moment dat am inteles ca se dadea legatura cu CIRE ( centrala industriala pentru retele electrice). A inceput sa vorbeasca o persoana care s-a recomandat capitan (cred) Maracine. Auzisem despre el.  A facut recomandari ca toate unitatile sa asigure alimentarea cu energie electrica unor obiective imprtante din localitati. Printre ele s-au numarat si spitalele! Chiar a insistat privitor la aceste entitati. In incheiere a zis: ” …aveti incredere in mine. Sunt ofiter al armatei romane”

Ne-am intors  la locurile de munca foarte tulburati. In tot cazul, apelul ofiterului - cel putin mie- mi-a dat multa speranta si incredere.

Dupa cca o ora aud la difuzorul din birou unde se dadea muzica  patriotica si apoi muzica populara : “Am invins! Am invins” Mai tarziu am aflat ca acela fusese M. Dinescu.

Vizavi de intreprindere era un santier de constructie a unor blocuri. Uitandu-ma pe fereastra am vazut cum tot mai multi muncitori paraseau locul de munca in pas grabit. Nu ma dumiream ce intentionau sa faca. In mai putin de o ora am aflat ca Piata Unirii era plina de oameni. I-am vazut cand m-am intors spre casa.  In balconul CJPCR erau oameni agitati si care se intreceau in a lua cuvantul.

Nu am zabovit multa vreme.  Simteam in spate ochii vigilenti ai securitatii.

Amintiri decembriste 1989 (II)

   Exact cu doua decenii in urma m-am aflat la un service auto. Acolo am vazut la TV o scurta secventa de la adunarea din Piata Palatului in care vorbea Ceausescu. Cand sa inteleg mai bine ce se intampla s-a intrerupt transmisia. Oricum mi-am dat seama ca ceva deosebit se produsese.

A doua zi de dimineata, inainte  de ora 6, m-am trezit din cauza unor pasi grabiti care urcau si coborau scarile de la intrarea in bloc.  Ritmul de mers mi-a dat sa inteleg ca era vorba de o persoana inalta, cu “compasul” mare. Asupra persoanei voi reveni in postarea urmatoarea.

Totodata am sesizat si un zgomot continuu de motor puternic. Intai am crezut ca era al unui tractor, desi nu prea semana.

Am plecat spre serviciu. Prima parte a traseului era pe langa hotelul fostului partid. Auzeam din ce in ce mai tare zgomotul de motor. Era un camion mare si cu prelata,  parcat cu spatele spre demisolul restaurantului apartinand de hotel.

Pana am ajuns la slujba m-am tot gandit la cele vazute si auzite. Era clar. Evenimentele se precipitau!

Ura! Avem guvern!

Ma rog, o lista, da’ e acelasi lucru. Doar ca zicala s-a schimbat o tzara: “Aceeasi Marie si cu aceeasi palarie”!

Cu mici exceptiuni:

- are oaresce franjuri rupte ;

- are un ministru la armata un fost ofiter (avansat de curand la gradul de genberal!!!);

- o ministreasa - parca singura- pusa pe  gramada nefinita de resurse! Deh, ban la ban trage.

Se cauta targi!

  Cu ani in urma guvernul britanic era in dificultate. Avea sustinere parlamentara cu un plus de numai 2-3 voturi.  Urma sa se supuna votului o lege foarte important pentru credibilitatea guvernului. Si pentru asta cativa deputati au fost adusi cu targa din spital!

As crede ca noul premier desemnat trebuie sa ia in calcul si situatiile neprevazute!

Gura lumii spune ca doi traseisti nu si-au primit tainul si vor lipsi de la vot. Io nu cred!

Scurt /doi (VIII)

Am tras cu ochiul pe net si la TV (acus 10 min.).

#1. “Traim in Romania si asta instiga prostia.”

#2. D’ale lui Tanase : “Am votat ca prostii / Si cu asta ce-am facut?”

Scurt / doi (VII)

#1 S-a dat drumul la transferuri : la fotbal si la paralmentari. Marea Adunare de Stransura va vota curand viitorul guvern.

#2 Vai! Vai! Vai! A venit prima ninsoare! Atat au asteptat posturile TV. Sa mai schimbe si ele plicticoasa tema politica. Nici de un deget nu era zapada in Bucuresti dar acesta deja s-a blocat!!!

Chiar ma intreb de ce niciun Primare Generale nu a venit cu propunerea ca toate strazile urbei noastre centrale sa aiba incalzire sub “pardoseala”?!

Memoria colectiva

Nu pot gasi o explicatie pentru memoria noastra colectiva atat de diversa, puternic contradictorie si partinitoare. Evident ca aici si-au bagat coada pasiunile politice. Dar nu poate fi numai asta.

Nu-mi amintesc ca cineva sa-l fi aratat cu degetul pe, de exemplu, Marin Constantin, dirijorul Madrigalului care - la momentele festive- dedica cantece de omagiu carmaciului acelui moment.

Atatia si atatia actori au  recitat poezii iubitului conducator. Nu am auzit vorbe de ocara despre ei.

A fost o tovarasa - acum este  doamna, desigur - care nu promova cantareti de muzica populara la TVR decat  daca acceptau sa cante si pentru t’oasu’! Si acum prezinta emisiuni specifice cu o voce duioasa si iubitoare de folclor autentic!

Pe cand altii, care au pacatuit si ei, sunt marginalizati. Un exemplu este poetul- da!poetul! - Adrian Paunescu. Cati dintre cei care il neaga au citit “Pamantul, deocamdata!” sau revista “Flacara”?! Sau au participat la cenaclurile de prin ‘75-85? cand ti facea pielea ca de gaina cand sute de spectatori strigau: “Lumina! Lupta! Libertate!”?!

Daca nu folosim aceeasi balanta nu vom mai avea  o istorie adevarata.

P.S. Un mare  istoric contemporan a scris o carte intitulata: ” O istorie sincera a Romaniei”. Unii s-au revoltat: cum adica”sincera”?! “O istorie nu poate fi decat sincera”.  Gresit! O istorie se poate scrie si nesincer. Oare istoria scrisa de comunisti sa fost si ea una sincera? Sa fi fost si adevarata?!

Istorii paralele

Nu sunt istoric. Dar mi-a placut acest domeniu inca de pe bancile scolii. In plus am cititit destule carti si reviste de specialitate. Revista “Magazin istoric” a fost publicatia cea mai asteptata in cutia postala.

Un lucru - printre multe altele- care ma urmareste este acela al istoriilor unor tari vecine sau fost vecine: Ungaria, Polonia si Bulgaria. Nu la modul general ci in acele momente cruciale ale acestor tari.

Polonia a fost de trei ori stearsa de pe harta Europei . Dupa ce a fost ocupata de Germania a suportat cizma sovietica.

Ungaria a fost o vreme pasalac. In 1945 a luptat alaturi de germani pana au capitulat.

Bulgaria a fost constant filo-germana.

Romania  a intrat in razboi  in 1916 de o anumita parte a baricadei prin eforturile neprecupetite si interesate ale Reginei Maria. Dupa cele auzite de la un istoric de seama a Romaniei, Regele Carol I a avut parte de o moarte violenta. Da, si o biata perna poate curma o viata.

Romania a semnat cu Germania Pacea de la Bucuresti, situatie care i-a adus mari critici europene.

Romania a intors armele contra aliatilor (pentru a doua oara!), cedand - cu complicitati militare- fara lupta cotropitorilor estici.

Romania a avut cel mai crunt sistem socialisto-comunism din Europa. Cu larg sprijin intern!

Si Polonia si Ungaria au primit sprijin masiv din partea vesticilor.

Nu mai amintesc de cele intamplate la noi in ultimii 20 de ani. Sunt doar contemporane. Numai ca fiecare a vazut cu totul altceva! Unii nici nu-si mai amintesc cum s-au derulat faptele. O dovada a interesului purtat cetatii si tarii.

Multi romani- chiar si dintre decidenti si istorici - au cautat si au gasit justificari pentru erorile infaptuite.

Sa ne mai miram ca suntem intr-o asa groapa de potential cu sanse minime de a scapa din aceasta intr-un viitor previzibil?!

Pagina urmatoare »