Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2010 Martie : …………Vorbe din Vrancea………….

Romania comunista…

La scoala am invatat ca dupa societatea socialista- in care “traiam”- urma una comunista. In care fiecare va primi dupa nevoi.

Si uite asa, in 20 de ani pe nebagare de seama, am ajuns in comunism.  Toata lumea are - sau solicita- venituri dupa nevoile sale. La astă concluzie am ajuns in ultima vreme punand cap la cap varii informatii si comentarii.

Au juzii mari nevoi? Au. Si au primit.

Au amploiatii  nevoile lor? Desigur! Si ei au primit.

Sunt indreptaţiţi institutorii -ca cea mai importanta breasla socio-profesionala, dupa spusele lor- dreptul la venituri pe masura transpiratiei frunţii lor? Sunt!

Au mare misie ai nostri conducatori dinpreuna cu liota de adjuncti, consilieri, secretari si secretare? Au. Deci si venituri pe aceeasi masură!

Sunt nevoiasi cei care au taiat frunza la caini pe vremea cand erai arestat daca nu aveai un loc de munca? Sunt! Si beneficiaza de felurite bonusuri: la impozite, la caldura, etc.

Cei cu stelute pe epoleti au muncitară ei din greu pentru “siguranta” noastra? Da, au muncit! Deci si venituri/pensii pe masura nevoilor!

Zilele trecute urmaream la un tv o emisiune, mai exact un interviu. Din cand in cand era intrerupt de diverse documentare. In unul din ele se solicita ca statul sa puna la dispozitia artistilor plastici ateliere pentru viitoare creatii nemuritoare. Normal intr-un stat comunist ce sunteram.

O fost atleta, cu grad de numai comisar(!), solicita ca toate marile glorii sportive sa primeasca de la stat pensie speciala.

P.S. Premierul nu-mi este loc agreabil. Si nu din motive politice/doctrinare! Dar a spus un lucru adevarat: “…vor sporuri si cei care poarta ochelari si cei care nu poarta…”

TRAIASCA SI SA INFLORESCA ROMANIA COMUNISTA!

Erorile unor elevi eminenţi…

Plecând de la A. si poposind la G.  am ajuns la X. Cine / ce este X? Nu stiu, pentru ca respectivul site nu este asumat cu nume sau macar prenume. Să nu ne impiedicăm de astă problemă.

Fiind un tip infiorator de analitic nu mi-am putut impune sa nu observ niscaiva erori, inadvertente sau concluzii putin magulitoare.

Carevasăzică  nişte tineri au auzit ei că pe plaiurile mioritice a fost un regim comunist şi au pornit ei sa facă niste studii; adica investigaţii. Nu este un  lucru rău.  In timpul liber elevii eminenţi sau chiar “numai” merituoşi pot avea preocupari istorice, civice, etc.

Numai ca  surprise!: respectivul site contine numeroase erori. Lucru de mirare pentru niste pagini bine lucrate si un design care poate fi degraba de invidiat! Cat despre traducerea impecabilă  in engleză numai elogii!

Primul lucru remarcat a fost lipsa diacriticilor. Cum aşa? Elevii eminenti sa fi lipsit la orele de gramatica română? Parca nu aş crede!

Referintialele (REFERÍNȚĂ referințe f. …3) Notă sau indicație precisă care se referă la o anumită lucrare.) nu-si gaseau corespondent in unele articole. Unele vorbeau de cu totul altceva sau chiar deloc despre tema in discutie ( a se vedea istoria puscariei din Aiud)

Despre motivul deportarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra se fac afirmatii contradictorii. Una zice: “In timpul armatei, Nicolae ( o persoana intervievata; n.m.) a lucrat la Canalul Dunare- Marea Neagra, creat de Gh. Gheorghiu-Dej pentru a-i putea trimite la moarte pe fostii oameni politici anticomunisti.” Numai ca o respectabila enciclopedie on-line (http://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Dunăre-Marea_Neagră) scrie: “Planuri de a construi acest canal existau încă din secolul XIX. Încă de la alipirea Dobrogei la România, în 1878, a început a fi vehiculată ideea unui al patrulea braţ al Dunării, de data aceasta artificial, care să scurteze drumul către Marea Neagră.”

Un elev eminent (tot mai cred) scrie: “Dupa ce il scanam succesiv cu intrebari….”(pe un interlecutor). Numai ca DEX-ul zice: “SCANÁ, scanez, vb. I. Tranz. (Tehn., Med.) A explora prin intermediul unui scaner. – Din engl. scan.).  In treacat fie zis scanarea este o serie de actiuni succesive…

Ar fi multe de zis. Dar sa vedem - totusi- ce misie isi trag elevii eminenti:”…Dar misiunea noastra se vrea a fi una extinsa, intelegand prin ,,popor,, - lumea intreaga, fratii nostri, care, prin intermediul site-ului sa inteleaga importanta libertatii si a democratiei. Totalitarismul nu a fost, si nici nu va fi un drum spre bunastarea sociala – iata concluzia noastra! Dar, totusi, de ce am ales analiza unui regim totalitar, in locul prezentarii avantajelor unui regim democratic? Pentru ca avem incredere in puterea contraexemplului, al carui efect este convingator prin experientele cutremuratoare pe care le prezinta. Acestea au folosit si in sensibilizarea urmatorilor parteneri de generatie in cadrul dezbaterilor, anterioare proiectului:

Name

Country

FABIO

PORTUGAL

HANAN

BELGIUM

ALI SERKAN

TURKEY

JORIS

BELGIUM

DIMITRIS

GREECE

JOEY

AUSTRALIA

LAURIE

UNITED STATES OF AMERICA

VISHNU

INDIA

MOHAMMED

EGYPT

THOMAS

UNITED STATES OF AMERICA

.

etc.

Asadar si in concluzie elevii (oare?!) vranceni doresc sa-si convinga  congenerii din binecunoscute state democratice (vezi tabelul)  sa se fereasca de  dictatura.

M-am intrebat si ma intreb in continuare: de ce oare mesajul respectiv nu s-a adresat si  colegilor de generatie, de exemplu, celor din Cuba, Coreea de Nord sau Ucraina, Rusia, Polonia, Bulgaria, Ungaria?!

Tare as vrea sa stiu care sunt acei elevi care au contribuit la acest site. Si, peste ani, sa-i intreb ce mai cred despre ceea ce au produs.

Despagubiri…despagubiri…

Dupa cateva saptamani de la enuntul- audiat intr-o transmisie TV-  condamnarii comunismului de catre al nostru prezident am gasit intregul material intr-o publicatie. Si m-am apucat de citit. Dupa cateva pagini am renuntat. Nu am gasit ceea ce mai stiam din cele carti si reviste de istorie. Practic, materialul facut de renumita comisie in frunte cu tov. .. nu facea altceva decat un recurs la fruntasii comunisti aflati in viata.

In urma cu cateva seri am  vazut un scurt episod dintr-o emisiune axata pe tema despagubirilor celor careau avut de suferit- mai ales- in perioada 1945-1964. Pe “burtierea” ecranului scria : “I.D. cere despagubire 10 mil EURO”. M-am apropiat de televizor sa vad daca nu cumva mi-am pierdut - asa, deodata- simtul vazului.

Dupa parerea mea  - de nespicialist juridic dar avand un semnificativ spirit analitic si unul de sinteza logica -  cei buni de plata nu pot fi decat cei care au provocat daune.

Dictionarul de explica: “STAT1, state, s.n. 1. Teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară.”

Dupa stiinta mea :

- NU populatia Romaniei a hotarat sa intre in al II-lea Razboi  mondial;

- NU populatia romana a cerut / impus sistemul (represiv) comunist;

- NU populatia romana a cerut judecarea vechilor conducatori ai Romaniei;

- NU populatia romaneasca a cerut condamnari, deportari, torturi, executii directe sau indirecte.

NU populatia romaneasca a confiscat bunurilor celor transfugi in Romania de pe alte meleaguri.

Atat ultimul razboi cat si  impunerea comunismului in Romania sunt- nimic altceva - decat niste calamitati.

Paranteza. Nicio societate de asigurari din lume nu despagubeste pagubele pricinuite de situatii de forta majora: razboi, etc. Inchis paranteza.

Dupa 1990 despagubirile au fost un adevarat sport national ; nicio alta tara nu a procedat astfel.

Si ne mai miram:

- de ce am ramas in urma altor tari?!

- de ce criza economica ne afecteaza mai mult decat  in alte conditii?!

- de ce toate partidele se intrec a acorda tot felul de facilitati oricui solicitant: mai mult sau mai putin  indreptatit?! Anul trecut V. Vozganian- fost ministru de finante in toamna lui 2008-  A RECUNOSCUT-ca sumele mari cheltuite in acea perioada s-au datorat despagubirilor.

Si in 2009 coalitia  PSD-PDL a mai scos o noua lege privind alte despagubiri.

Nota bene: toate aceste legi s-au facut intr-o deplina tacere. Oare  mass media sa fi fost complice?

De ce :

- cetatenii actuali -maturii - sa sufere pentru fapte / actiuni pentru care NU sunt defel vinovati?!

- copiii / nepotii nostri sa aiba si ei de suferit?! cu toate ca unii abia s-au nascut?

Guvernantii nostrii au foarte generosi: doar NU dadeau de la ei. Oricum ei au deja sacii (numai?!) incarcati in carute, masini si trenuri!

Inteleg pe deplin suferintele celor nedreptatiti; a celor chinuiti ; a celor intemnitati in conditii greu de imaginat. Oare milioanele de dolari primite vor alina  suferintele? Vom mai avea acelasi respect acum si postum despre acesti - totusi-eroi ai neamului?

In (aproape) orice colt de lume exista nedreptati. Nu cred ca acestea sa se rasfranga asupra urmatoarelor generatii.

Adevarat, unele tari au facut reparatii materiale. Germania fiind- se pare- cel mai bun exemplu. Dar ma indoiesc ca germanii au suferit semnificativ pentru gestul guvernului lor.

Toata stima pentru I.D. care a facut 15 ani de temnită grea. S-ar putea ca istoria sa retina- pana la urma- si imperecherea cu mercantilismul.

Si atunci?

Despagubiri…despagubiri…

Dupa cateva saptamani de la enuntul- audiat intr-o transmisie TV-  condamnarii comunismului de catre al nostru prezident am gasit intregul material intr-o publicatie. Si m-am apucat de citit. Dupa cateva pagini am renuntat. Nu am gasit ceea ce mai stiam din cele carti si reviste de istorie. Practic, materialul facut de renumita comisie in frunte cu tov. .. nu facea altceva decat un recurs la fruntasii comunisti aflati in viata.

In urma cu cateva seri am  vazut un scurt episod dintr-o emisiune axata pe tema despagubirilor celor careau avut de suferit- mai ales- in perioada 1945-1964. Pe “burtierea” ecranului scria : “I.D. cere despagubire 10 mil EURO”. M-am apropiat de televizor sa vad daca nu cumva mi-am pierdut - asa, deodata- simtul vazului.

Dupa parerea mea  - de nespicialist juridic dar avand un semnificvativ spirit analitic si unul de sinteza logica -  cei buni de plata nu pot fi decat cei care au provocat daune.

Dictionarul de explica: “STAT1, state, s.n. 1. Teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară.”

Dupa stiinta mea :

- NU populatia Romaniei a hotarat sa intre in al II-lea Razboi  mondial;

- NU populatia romana a cerut / impus sistemul (represiv) comunist;

- NU populatia romana a cerut judecarea vechilor conducatori ai Romaniei;

- NU populatia romaneasca a cerut condamnari, deportari, torturi, executii directe sau indirecte.

NU populatia romaneasca a confiscat bunurilor celor transfugi in Romania de pe alte meleaguri.

Atat ultimul razboi cat si  impunerea comunismului in Romania sunt- nimic altceva - decat niste calamitati.

Paranteza. Nicio societate de asigurari din lume nu despagubeste pagubele pricinuite de situatii de forta majora: razboi, etc. Inchis paranteza.

Dupa 1990 despagubirile a fost un adevarat sport national ; nicio alta tara nu a procedat astfel.

Si ne mai miram:

- de ce am ramas in urma altor tari?!

- de ce criza economica ne afecteaza mai mult decat  in alte conditii?!

- de ce toate partidele se intrec a acorda tot felul de facilitati oricui solicitant: mai mult sau mai putin  indreptatit?! Anul trecut V. Vozganian- fost ministru de finante in toamna lui 2008-  A RECUNOSCUT-ca sumele mari cheltuite in acea perioada s-au datorat despagubirilor.

Si in 2009 coalitia  PSD-PDL a mai scos o noua lege privind alte despagubiri.

Nota bene: toate aceste legi s-au facut intr-o deplina tacere. Oare si mass media sa fi fost complice?

De ce :

- cetatenii actuali -maturii - sa sufere pentru fapte / actiuni pentru care NU sunt defel vinovati?!

- copiii / nepotii nostri sa aiba si ei de suferit?! cu toate ca unii abia s-au nascut?

Guvernantii nostrii au foarte generosi: doar NU dadeau de la ei. Oricum ei au deja sacii (numai?!) incarcati in carute, masini si trenuri!

Să fie foarte limpede. Inteleg pe deplin suferintele celor nedreptatiti; a celor chinuiti ; a celor intemnitati in conditii greu de imaginat. Oare milioanele de dolari primite vor alina  suferintele? Vom mai avea acelasi respect acum si postum despre acesti - totusi-eroi ai neamului.

In (aproape) orice colt de lume exista nedreptati. Nu cred ca acestea sa se rasfranga asupra urmatoarelor generatii.

Adevarat, unele tari au facut reparatii materiale. Germania fiind- se pare- cel mai bun exemplu. Dar ma indoiesc ca germanii au suferit semnificativ pentru gestul guvernului lor.

Toata stima pentru I.D. care a facut 15 ani de temnită grea. S-ar putea ca istoria sa retina- pana la urma- si imperecherea cu mercantilismul. Si atunci?

Scurt /doi (X)

1. Unii francezi sunt niste tampiti…I-auzi colea : ” Am 500 ha de padure si 25 ha luciu de apa; terenul l-am amenajat pentru vanatoare cu arcul: mistreti, cerbi si rate salbatice” Ei?! Ce părere aveti? Nu asa ca omul nu e zdravăn?! In loc sa taie padurea , sa “valorifice’ lemnul ( precum “verii” lor de la Dunarea de jos in sus) ‘mnealui se pune la mintea unor criminali de vanatori. Cu arcul (voila!)!

2. In urma cu cateva minute. Ma’am Grecu dixit : “…deci nu vom avea in urmatoarea perioada un cutremur mai mare de 7 grade Celsius”. Slava Domnului!

bULISIME…(I)

Deschid un nou serial. Nu se mai poate! Nataraii ne iau peste picior.

In urma cu cateva minute un politician (!?)  a zis: “…procuratura isi face doar o imagine…”

Aha! Si eu care credeam ca aceasta institutie lucreaza cu probe!

Scurt /doi (IX)

1. Anunt aparitia unui blog filozofic. E cam mult spus dar tema este una indelung dezbatuta. Acest blog isi propune un alt unghi de abordare. Vezi Blogroll: Tristetea infinitului.

2.  In pregatire un site culinar: Pescar gurmand. Voi anunta din timp…vernisajul!