Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2010 Aprilie : …………Vorbe din Vrancea………….

A analiza (,) analizare.

Verb tranzitiv conjugarea I-a . Si inseamna (printre altele) : a cerceta, a investiga, a studia, a urmări,  a medita,  a explora,  a interpreta.

In ultimii douazeci de ani am aflat multe nazbatii propuse de bravii nostri guvernanti. Si le-am analizat, fireşte. Cutez a spune  ca ultima poate fi pusa in top trei fara teama de a gresi.

Carevasazica ţăranii romani sunt obligati sa-si deschida firme pentru a putea sa-si vand rezultatele muncii lor! Mai pretios vorbind sa devina PFA. Adicatelea persoană fizică autorizată (aşa!). Altfel zis ei nu vor mai putea vinde in piata decat daca au Ausweis de la fisc.

De la scutire de impozit lucratorii pamantului trec acum intr-o noua faza a capitalismului romanesc multilateral involuat. Vor trebui acum sa cotizeze la buget. Si nu oricum. Ci cu angajare de  contabil , cu raportare de cate bucati/legaturi de hrean, stefie,  susai, ceapa verde sau kilograme de gogonele, prune lojnite, ridichi de luna si barabule au vandut!

Pentru ca am lucrat si eu pamantul cativa ani indraznesc sa afirm ca stiu bine care este starea lucrurilor satesti. Inca de atunci -in urma cu 16-18 ani - m-am intrebat de ce partidele politice, guvernantii, economistii, “marii nostri economisti”! ajunsi la cele mari institutii financiare nu au pus la cale - sau macar sa preia din cele tari vestice- un sistem  capabil sa asigure exploatarea terenurilor, preluarea si vanzarea produselor agricole.

Este adevarat ca actualii lucratori agricoli nu au exercitiul de intreprinzator. Dar nu ei sunt vinovati ca au trait vremurile in care acest exercitiu era reprimat, chiar interzis. Si tocmai de aceea conducatorii destinelor noastre aveau obligatia de a initia reglementari care sa incurajeze instituirea de asociatii de producere, intermediere si desfacere. Dar pentru asta trebuie sa faci analize. Iar ca sa faci analize trebuie sa te pricepi la asta. Iar ca sa te pricepi trebuie sa ai exercitiul unor asemenea actiuni. Unde oare sa fi exersat analize guvernantii nostri asemenea lucruri?! Poate nici ei nu au avut prilejul efectuarii unor analize de substanta. De acord. Dar atunci, ma intreb, de ce s-au implicat in treburile tarii luand hotarari fara stiinta unei analize?!

Raspunsul este la indemana. Din orgoliu. Dar, mai ales, din interes!

Exemplul polonez

Nu stiu foarte multe din istoria Poloniei. Dar cred ca esentialul il cunosc.

Polonezii sunt  un stralucit exemplu - alaturi de verii lor sarbi- de verticalitate si orientare politica. S-au “lăsat” de trei ori desfiinţaţi ca stat dar au revenit  la matca lor. Ori aproape, dupa ultimul razboi.

Participarea aviatorilor alaturi de elita britanica constituie un model si pagini de istorie. Tragediile Katyn-ului nu au fost uitate de poporul polonez cu toate “amneziile” estice si mai ales cele vestice

Catolicii au avut timp de 27 de ani ca pastor un polonez. Un accident al istoriei?! Nicicum!

Prezenta băţoşenie  in faţa mai marilor -totusi!-  europeni demonstreaza iarasi ca polonezii stiu ce vor. Dupa cum stiu sa puna in valoare trecutul lor.

Dară noi? Ce facurăm la mijlocul secolului trecut? cand cedaram teritorii fara lupta. Ce făcurăm dupa 90′? cand ne luptarăm in electorale. Ce făcurăm cu negocierile pentru aderarea la UE? stand in genunchi.

Balada Mioritza si  plecarea capului in faţa sabiei nu vor face din Romania o ţara (re)cunoscută.

Românii nu au aflat că victimele istoriei sunt la fel de apreciate precum făuritorii acesteia. Cine le va spune?