Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2015 Februarie : …………Vorbe din Vrancea………….

“Én oláh”

In vara anului 1968 am fost in practica de studii la IREC Oradea. Am ramas cu multe amintiri. Chiar si cu o fotografie. Iti amintesti, Dane?

Responsabil cu practicantii era un inginer, intre doua varste, foarte apropiat de noi. Dupa o vizita la cateva instalatii, din apropierea aeroportului, ne-a invitat la o bere.

Am profitat de ocazie sa-l intrebam, deh! ca orice ucenic silitor, diverse lucruri: profesionale, geografice, istorice si altele.  Aparte a fost unul socant. In zona era o femeie in varsta care nu stia romaneste. Asta nu ar fi fost ceva neobisnuit pentru regiunea in care ne aflam. Altceva a fost de-a dreptul uluitor: cand era intrebata carei etnii apartinea, ea raspundea:“Én oláh”, “Eu sunt valaha”!!!

De ce nu ne vor olandezii?!

 Sunt doua-trei tari din UE care nu ne vor in spatiul Shengen, printre ele aflandu-se Olanda.

Paranteza.

In anul 2002, aflandu-ma cu Peter K. in Delta Dunarii, am avut in mana un dictionar olandezo-roman. Pe coperta a IV-a era harta Romaniei si a Ungariei unde Transilvania “apartinea” celei de a doua tari. M-am straduit sa-l lamuresc pe companion ca acea harta era eronata.

Nu as putea spune ca editorul dictionarului ar fi facut in mod intentionat eroarea mai sus pomenita. Dar cu siguranta cineva - prietenii stiu cine ar putea fi- din preajma acestuia a bagat “soparla”.

Paranteza.

Cu cateva seri in urma cineva, la un canal TV, vorbind despre sansele Romaniei de a intra in zis-ul spatiu, a facut vorbire despre o mare durere - cu sau fara ghilimele- a Tarii Lalelelor: portul Constanta.  Sa se teama olandezii de dezvoltarea portului romanesc dar si de calea de transport danubiana, via Canalul Suez & Mediterana,  spre centrul Europei? Nu este de loc exclus!

Deh! Noi le cumparam florile, legumele si fructele dar ei ne arata dosul!

Romancele contribuie nu numai la sporul economic dar si la cel demografic dar ei se fac a nu avea stiinta.

Mama lui Pescar cel Mare.

 

de Novac Scoicaru

 

Intr-o vilă nouă, cu gazon şi lac,

Unde zac la soare icrele în sac,

Curăţă şi-njură tânăra soţie

Un crap de opt chile pentru o plachie,

Căci de-aproape o lună soţul pişicher .

 Trimitete zilnic peşte prin şofer.

Mainile ei aspre ard de-atâta sare,

Curăţă şi spală peşte tot mai mare,

Are solzi pe faţă, are solzi pe braţe,

Si piscina geme de atâtea maţe,

Căci pescarul prinde, prinde şi trimite

Peşte după peşte, fără să ezite.

In plus, mama soacră lângă ea veghează,

Dându-si cui părerea o şi enervează! .

Celularul sună noaptea pe la două! ,

Au găsit la poartă numai crapi vreo nouă 

Eu sunt, scumpă mamă, fiul tău Pescar

Eu, e nebunie, stai că trage iar!

Nu mai am momeală, nu mai am tărie

Trage încontinuu, mamă, e urgie!

Dar deschideţi seiful, luaţi numai parai!

Repede la piaţă, cumpăraţi mălai!

Faceţi mămăligă, fiartă tare, tare

Zece-cinşpe chile că azi e zi mare!

 

 

 

 

 

 

Si o vodcă bună, că e frig, se cere,

 Puneţi şapte sticle şi un bax de bere

Tânăra soţie spre garaj porneşte.

Ce faci tu, copilă? soacra se răsteşte,

Apoi către baltă repede-a plecat

Şi-n tăcerea nopţii astfel i-a strigat:

Ce spui, tu, băiete, că mai vrei momeala?

Poţi să stai şi-o vară, nu-ţi mai fierb o oală!

Toată vila pute, pute şi grădina, .

Ne-au plecat vecinii, am secat piscina;

Scumpa ta soţie colcăie de ură!

Înteleg că-i hobby, însă cu măsură!

Haide, hai acasă, că ai prins destul,

Oraşul, de-a lună, sigur e sătul!             ,

Eşti Pescar cel Mare, fără de tăgadă!

Scrie şi-n gazete, dacă vrei dovadă,

Ia revista asta, care-i cea mai bună,

Te îngroapă-n premii, lună după lună “

Aventuri” se cheamă şi ia bine seama ,

Fugi şi te-aboneazăl Fă ce-ţi spune mama.

Ia-o şi citeşte-o, că-i pe placul tău!   

Dacă n-o să-ţi placă, nu-ţi sunt mamă eu!

 

Sursa: „Aventuri la pescuit”

 

E.U. & T.B. vs E.H.

Abia a fost pronuntat, de catre presedinte, numele foarte posibilului sef al intelligence service-ului romanesc ca E.U. & T.B. s-au pronuntat, sincron!!!,  pentru impotriva!

Carcotasii afirma ca E.U. ar avea un dinte special contra lui Edi. Acesta, dupa ce a luat in primire ministerul condus anterior de blondina, a facut cunoscute neregulile  gasite la zis-ul minister. Posibil. Tot ceea ce face “arestata” din propriul apartament este pentru a arunca cu vorbe, artificii, in ochii curiosilor.

Gestul fostului presedinte imi pare unul total deplasat. Sa-i spui actualului prezident “premierul de la Grivco”, dupa ce au dat mana cu prilejul predarii-primirii inaltei functii de stat, arata, daca mai era nevoie, caracterul celui suferind de joase complexe.

Salvati-l pe Stelica…

   Domn Stelica, aka Stelian Tanase, bate indurerat la portile Parlamentului si Presedintiei cu jalba in protap pentru ajutorarea institutiei dumisale ce cu jale o manageriaza. In loc sa vina cu un program de ajustare a cheltuielilor, asa cum ar trebui pentru o unitate aflata in prag de faliment, nea Stelica solicita o noua mulgere a bugetului statului.

 R. Teodorescu, pe cand era directorul TVR, in urma cu peste 20 de ani, a spus ca programul doi ar trebui desfiintat, lucru ce nu s-a produs. Ba, in timp, s-a intamplat contrariul si Gogoasa publica s-a umflat: TVR3, TVR International, TVR News, TVR HD.

O minima analiza arata ca tevereul  lui domn Stelian Tanase este platit de contribuabili cu mai multe taxe si impozite: taxa obligatorie TV, impozitul pe venit, cota parte din pretul produselor carora li se face publicitate, taxa de cablu.

Paradoxul acestei institutii este ca desi este publica ea se comporta, vrea sa arate ca una privata: studiouri foarte mari, exgerat luminate, decoruri sofisticate, etc., care inseamna costuri pe masura.

Am auzit pe cineva, un rautacios…,  desigur, ca daca o mama lucratoare la TV si-ar chema fiul/fiica atunci multe capete s-ar ivi! Persoana voia sa spuna ca nepotismul la TVR este un fenomen puternic infiletat.

M.G. este un comentator economic care s-a transferat(nu este singurul jurnalist) de la o televiziune privata la TVR. Cum asa?! Sa fi plecat la vreun salariu mai mic, asa cum ne-am astepta?! Se spune de multe ori, dar nu intotdeuna justificat, ca Domnul Stat plateste mai putin decat privatul. Sa intelegem ca la TVR lucrurile stau altcumva?!

Despre politica editorialista ar fi tomuri de scris si povestit. Temele alese cat si obiectivitatea, obligatorie pentru o institutie platita de toti contribuabilii tarii, nu sunt deloc prioritare tevereului.

Coane Stelica, TVR este o palarie mult prea mare pentru talica! Mult mai bine iti sta sa faci emisiuni cu misterele Bucurestiului…sau sa dezbati politichie cu amicul dumitale bucatar.

Petre Tutea

   ”Prin însăşi ordinea ei ideologică, democraţia îl obligă pe idiot să stea alături de geniu şi să-i poată zice: ce mai faci, frate?” - Petre Ţuţea

Grea misie! Intotdeauna cugetarile adanci ma pun pe ganduri! Nu cumva  pentru asta sunt create/spuse?!

Cum memoria nu m-a parasit imi amintesc ca in comunism ordinea era inversa.  L-am auzit pe un director spunand (intr-un cerc restrans): ” …e bun si un lider de sindicat pentru a nu avea deviatii spre dreapta”. Omul era sincer. 

Este Romania neguvernata / neguvernabila? (1)

Evenimentele din ultima vreme, dar nu numai,  m-au determinat sa-mi pun intrebarea: cum de se intampla toate acestea? Plecand, in timp, din aproape in aproape am ajuns la mijlocul secolului al XIX-lea. Chiar ceva mai in urma.

In Wikipedia gasim :  “Pe timpul guvernarii lui  Pavel Kiseleff s-a adoptat Regulamentul organic, adoptat în două versiuni similare … la 13 iulie 1831 în Valahia ș13 ianuarie 1832 în Moldova.  Regulamentul organic a fost o lege organică cvasi-constituțională promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusesti în Țara Românească șMoldova. Conservator în esență, documentul a inițiat totuși o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societății locale. Regulamentul a oferit celor 2 principate primul lor sistem comun de guvernare. 

    Occidentalizarea societății românești s-a intensificat ducând la crearea unei noi generații în societatea românească; modelul cultural urmat era cel francez.” Asadar, rusii, in rafuiala lor cu otomanii,  au impus un sistem / model de conducere a tarilor romanesti. Unirea Principatelor a oferit prilejul ca romanii sa se conduca ei insisi. Domnitorul ales - Alexandru Ioan Cuza- a initiat si a impus legi de modernizare. Dar, se stie, domnitorul a fost obligat sa abdice tocmai pentru ca ideile sale erau prea…indraznete!

    Regele Carol I a obținut independența țării, a creeat pentru România o serie de instituții specifice statului modern. Un esec al domniei sale a fost că principalul sector al economiei românești în epocă, agricultura, în care era antrenată majoritatea covârșitoare a populației, a rămas într-o stare primitivă.

   Sub urmasul primului rege, Ferdinand I, România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal. 

  Carol II si-a detronat propriul fiu si domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice și financiare. Carol a fragilizat sistemul de partide, numind adesea la guvernare facțiuni minoritare ale partidelor istorice și cochetând cu idea unor guverne de concentrație națională. A permis formarea unei camarilei corupte în jurul său, sub patronajul Elenei Lupescu. Către sfârșitul anilor ‘30, situația politică internă s-a deteriorat sub influența situației internaționale și a acțiunilor Regelui, în 1938 fiind instaurată dictatura regala (prin înlăturarea constituției din 1923 și desființarea partidelor politice). 

Tzoapa di tutti tzoape!

Exista la romani o expresie mai sugestiva dar nu vreau sa maculez ecranul.

Daca blEGU-ul deputat n-ar fi facut un gest (repetat!!!),  mafiot, au zis unii, oricum neadecvat in sala Parlamentului si in fata aparatelor de filmat poate ca acesta ar fi lasat o buna impresie . Atat cat poate lasa un om care arata cu degetul spre un altul decat sa se justifice/argumenteze pe sine.

Gestul a fost unul premeditat, studiat si bine interpretat. Asta imi spune ca zis-ul deputat cunoaste bine mediul despre care se spune ca lucreaza. Dar a-l face cunoscut si intregii lumi imi pare a fi unul ori hazardat ori unul disperat. Inclin spre a doua varianta.

Justificarea ulterioara precum ca acest gest era un salut catre o persoana draga (cine sa fie?!) este ridicola.

Un (alt)lucru greu de inteles este mina permanent surazatoare. Atitudinea de vadita siguranta in momente de cumpana nu cred ca este una credibila.

Reteaua paralela a fost confirmata!

     Cu mai bine de 10 ani in urma o cunostinta mi-a soptit ca T.B. isi facuse o retea informativa proprie.  Nu am crezut. In timp, informatia parca, parca  parea a prinde contur.

Nu am auzit pe nimeni care sa-si fii pus intrebarea: cum a fost posibil ca un om sa castige 4 (PATRU) alegeri consecutive: doua la primarie si doua(nu, nu la scoala…) la presedintie?! Nu cred sa se fi intamplat asa ceva intr-o alta tara. Poate doar “Tarul” sa (mai) aiba o asemenea sansa…

Deunazi,  un ex-consilier prezidential / ex-ministru si singurul candidat onest  a confirmat zvonul. Este reconfortant ca un inalt personaj politic (eu pun ghilimele) sa afirme ca a existat (mai exista?!) un “servciu”/retea informativa paralel(a) cu cele oficiale. Aferim!

Lumea lui…(1)

 

Octavian Paler scrie in eseul “Lauda irealitatii”: “Sunt…dintre cei care se simt comod in irealitate, deorece irealitatea este mai docila, ma asculta, ma menajeaza, si pot s-o modelez dupa voia mea, pe cand realitatea e de atatea ori refractara, intrasigenta, sau chiar necrutatoare”

Nu sunt convins ca Radu Banciu in emisiunea sa este inspirat din zisele lui O.P. Spun asta pentru ca “Lumea lui Banciu” este atat de proprie incat nu avea nevoie de oaresce influente.

 

Pot intelege la marele scriitor - si filozof deopotriva- si dorinta de a satiriza cu cei care se complac in irealitate mai mult din comoditate. Radu Banciu chiar are nevoie de irealitate. Aceasta este, practic, lumea lui. Din ea se hraneste si serveste si altora. Sau incearca…