Subiectivitatea la romani.

Nu stiu cum sunt traitorii altor meleaguri dar pe cei de pe plaiurile mioritice ii cred a fi extrem de subiectivi. Sunt multi care au vazut in direct, si mai multi in reluare, gestul lui Victor Rebengiuc in ultimele zile ale lui decembrie ‘89,  care i-a facut un “dar ” (un sul de hartie igienica!) unui comentator teverist pentru colaborationism cu regimul comunist. Gestul lui a fost mult aplaudat de diverse persoane. Nu pun sub semnul intrebarii gestul in sine dar nu pot sa nu ma intreb de ce nu au fost facute gesturi similare si fata de  alti colaborationisti. Unul dintre cei mai cautati actori a fost Mircea Albulescu. Cu vocea sa puternica si  declamativa era prezent la toate manifestarile omagiale. Marin Constantin, dirijorul Madrigalului, semna si el condica colindatorilor regimului.

Un caz special imi pare a fi pictorul Sabin Balasa. L-am auzit spunand ca a pictat familia Ceausescu pentru bani. Este foarte posibil. Dar ma apasa intrebarea: de ce chiar in chip de serafimi?! Intamplarea a facut sa trec pe langa schela lui S.B. pe cand acesta picta in Sala pasilor pierduti a Universitati iesene.  ‘Nu puteam să-l pictez pe Ceauşescu aşa cum dorea el. L-am pictat după cum am vrut eu, cu toate că am riscat (sic!) mult’, a mărturisit Bălaşa. Avea…o părere bună despre Nicolae Ceauşescu: ‘iubea arta, îi plăcea pictura’.(n.m.: wow! ce om… si ce bine platea…) Sursa: http://www.amosnews.ro/arhiva/sabin-balasa-i-pictat-ceausesti-vrut-eu-chiar-daca-riscat-07-11-2005 

 S.B. a primit, surprinzator pentru mine, Ordinul National “Pentru Merit” om grad de Mare Ofiter. ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Sabin_B%C4%83la%C8%99a)

Am primit cateva diaporame cu picturile din S.P.P. Lipsesc cele cu ceausestii!!!

Tema subiectivismului in frumoasa si divizata (inca la figurat!) noastra tara are destula vechime dar mi-a reamintit-o foarte cunoscutul jurnalist si deontolog Radu Banciu in seara zilei de 15 iunie a.c. El a “sarbatorit” aniversarea a 30 de ani de la tragedia de la Ploiesti. Intamplarea a facut ca la acea data sa ma aflu in orasul “intoarcerilor” cand pe stadionul din localitate se desfasura Cenaclul Flacara si a venit potopul. Si ce potop!    Puternicii vremii au profitat de ocazie si au interzis C.F. si pe conducatorul lui, Adrian Paunescu.  Zisul jurnalist socoteste ca A.P. nu a fost de fel un mare poet. Nici macar poet!   “Pamantul, deocamdata” a fost scris inainte de a fi ca A.P. sa fi devenit realmente cunoscut. Trist, deprimant si neproductiv sa vorbesti despre lucruri pe care nu le-ai vazut, nu le-ai trait sau nu le-ai simtit in vreun fel.

Nu, nu intentionez sa fac vorbire despre subiectivismul in cazul evenimentelor politice. Este o zona minata! Nu stiu cine a minat-o dar nici nu este important. Important este sa nu ai vreo opinie! Orice opinie ai avea, adiacenta sau complementara, ea va fi sigur, absolut sigur, contrara.  Asa ca, oameni buni, conform unui foarte vechi dicton, tacerea e de aur! Stai locului. Opozitia lucreaza pentru tine!!!

De ce este nevoie de discriminare pozitiva?!

Pe la mijlocul deceniului 10 al secolului trecut in Romania au aparut primele vorbe despre discriminarea pozitiva. Unii apreciau aceasta abordare ….in timp ce altii erau nedumeriti. In Romania discriminarea aparuse cu mult inainte: maghiarii  dadeau examen de admitere in limba lor,  ca apoi sa participe la cursuri in limba majoritatii…

Nu as fi deschis acest subiect daca nu as fi remarcat ca discriminarea  pozitiva se practica intens  in USA (nu ar fi chiar a mirare) dar si in Romania. As putea s-o inteleg la modul general dar cand este vorba de o competitie atunci puterea mea de pricepere  se blocheaza. Urmaresc emisiuni-concurs culinare in State. In una din ele se intrec bucatari amatori cu cei profesionisti. In 80% din cazuri castiga amatorii. Mai sa fie ei de nepriceputi! Intr-un mare concurs-show, cunoscut si in Romania, castigatorul a fost o femeie oarba!!! Din ceea ce am vazut mi-am dat seama ca maruntica cu origini asiatice avea cunostinte si abilitati in domeniu. Dar a fost si ajutata, regizorul a avut “grija” sa strecoare o secventa in care viitoarea castigatoare a fost ajutata de insotitoarea sa permanenta. In urma cu 2-3 ani un concurs din Romania a fost castigat de un italian care lucra, si mai lucreaza, in Brasov. Din desfasurarea concursului nu se putea anticipa ca “brasoveanul” va castiga. In recentul “H&K” castigatorul a fost un tanar franco-roman in detrimentul, zic eu,  unei romance care are (si!) un restaurant in sudul Frantei. Din cele vazute  am intuit deznodamantul. Deh! Cand diferentele sunt vazute doar de trei jurati cu gusturile si preferintele lor (cumva si interese?!)  admiti decizia dar nu si impresia.

A fost vizibil ca organizatorii concursului de la “ferma” lui Nea Ratza au incercat sa dreaga busuiocul decalarandu-l (inainte de terminarea votarii!!!) pe Ionut I.  ca cel mai iubit fermier. Castigator a fost un concurent favorizat de o intamplare insuficient clarificata.

Cum gatim corect broccoli.

Cum gatim corect broccoli pentru a pastra nutrientii anticancer

Substanta activa principala din broccoli este sulforafanul, care ne protejeaza creierul, vederea, corpul contra radicalilor liberi, duce la formarea de enzime de detoxifiere si previne imbolnavirea si chiar poate fi folosit in tratarea cancerului.

Procesul de formare al sulforafanului este ca o reactie chimica ce necesita combinarea unui compus precursor cu o enzima, distrusa de regula prin procesul de gatire. Acest lucru poate explica de ce sunt suprimate atat de eficient celulele canceroase in timpul consumului de broccoli, conopida si varza de Bruxelles crude, insa nu se produce niciun efect daca acestea sunt fierte, gatite la microunde sau la abur (exceptie face broccoli, care mai retine cateva dintre proprietatile sale anticancerigene). Dar cine ar vrea sa manance varza de Bruxelles cruda?

Iata o strategie pentru a beneficia de calitatile acestor legume si in starea lor gatita. La broccoli crud, precursorul sulforafanului, denumit glucorafanina, se combina cu o enzima – mirosinaza – cand este taiat sau mestecat. La putin timp – cand asteapta in partea superioara a stomacului pentru a fi digerat – se naste sulforafanul. Precursorul si sulforafanul sunt rezistente la caldura si, deci, si la procesul de gatire, dar nu si enzima, care este distrusa prin gatit. In lipsa enzimei nu se formeaza sulforafanul.

De aceea se recomanda tehnica de taiere si asteptare – adica tai broccoli, varza de Bruxelles, kale, varza sau conopida si le lasi cam 40 de minute, dupa care le gatesti normal. In aceasta faza sulforafanul este deja creat; enzima si-a indeplinit sarcina, nu mai este necesara.

Cand gatesc supa de broccoli, de exemplu, multe persoane procedeaza gresit. Intai gatesc broccoli, apoi il paseaza. Acum stim ca trebuie sa facem exact invers. Pasam intai, asteptam, apoi gatim.

Dar daca folosim broccoli congelat? Diferenta de sulforafan produsa in corp dupa consumarea unei supe facuta din broccoli proaspat si una facuta din broccoli congelat este uriasa. Broccoli congelat din comert nu are capacitatea de a produce sulforafan pentru ca legumele sunt oparite inainte de congelare, tocmai pentru a dezactiva enzimele. Astfel se mareste termenul de valabilitate al produsului, insa mirosinaza este moarta cand iei legumele din congelator. Nu conteaza cat de mult o tai si astepti, nu se mai produce niciun fel de sulforafan. De aceea frunzele de kale crude neutralizeaza celulele canceroase cu o eficienta de 10 ori mai mare decat cele congelate.

Broccoli congelat, insa, pastreaza precursorul – care este rezistent la caldura – si putem, totusi, sa obtinem sulforafan si din produsul congelat daca ii adaugam o enzima din exterior. Dar de unde obtinem enzima mirosinaza? Oamenii de stiinta pot sa o cumpere de la o firma de substante chimice. Noi – o putem lua de la magazin.

Toate legumele din familia cruciferelor contin enzima mirosinaza. Tulpina de mustar, o leguma crucifera, creste din semintele de mustar si o putem cumpara macinata sub forma de pudra de mustar. Daca presaram niste pudra de mustar pe broccoli congelat si oparit, ar putea produce sulforafan? Se pare ca da.

 

Broccoli fiert nu poate forma sulforafan datorita inactivarii enzimei. Cercetatorii de la Universitatea din Reading, insa, au descoperit ca pudra de seminte de mustar presarata peste broccoli gatit contribuie la formarea unei cantitati semnificative de sulforafan. O lingurita sau chiar jumatate de lingurita de pudra de seminte de mustar poate produce sulforafan. Astfel ca, desi prin gatire se dezactiveaza mirosinaza si se impiedica formarea de sulforafan, adaosul de pudra de seminte de mustar peste legumele crucifere gatite reprezinta o sursa naturala de enzima care le confera aceeasi valoare ca si cand ar fi crude.

Asa ca, daca uitam sa taiem legumele verzi si sa le lasam suficient de mult pentru a forma enzima, sau le cumparam congelate, adaugam o lingurita de pudra de seminte de mustar si am rezolvat problema. Se poate folosi aceeasi metoda si la ridichea alba, hrean sau wasabi—toate legume crucifere cu aceeasi enzima in compozitie. Sau poti amesteca cateva legume crude la cele gatite, pentru ca legumele crude contin enzima mirosinaza, care poate functiona si la legumele gatite.

Sursa utilizata:

http://www.care2.com/greenliving/?p=1353681#ixzz3c76jozAm – broccoli

 

Soferitele romance.

O intamplare petrecuta azi m-a indemnat sa scriu cele de mai jos. Dar nu inainte de a spune o gluma (sau nu?!) care a circulat cu multi, cu foarte multi ani in urma. Se spunea ca poti recunoaste o soferita frantuzoaica dupa faptul ca semnalizeaza stanga dar vireaza la dreapta (sau invers…).

Apropiindu-ma de o trecere de pietoni semaforizata am vazut mai intai ca o masina venind din stanga a oprit la culoarea rosie. In spatele acesteia a oprit si o masina a Politiei. Din dreapta a trecut “fara pas”, nonsalant, o masina condusa de o persoana de sex feminin. Sa nu credeti ca politistul s-a deranjat; va fi avut o (mai) importanta misie …

Am  vazut multe astfel de situatii si m-am intrebat de ce intampla acest lucru. Mi-am dat doua raspunsuri: ori soferitele “uita” unde este pedala de frana ori au dificultati la manevrarea schimbatorului de viteza.

Aproape doua decenii, in drum spre serviciu, trebuia sa traversez o strada pe trecere pietonala. Trebuia sa fie foarte atent fiind o artera foarte circulata. De multe ori a trebuit sa ma opresc pe axul drumului pentru ca unele masini, conduse de doamne sau domnisoare, nu incetineau ca sa pot avea siguranta traversarii.

Prin luna martie a.c. m-am apropiat de o intersectie si m-am uitat firesc spre dreapta; masina care venea  era la o distanta suficienta, am socotit eu, pentru a traversa in siguranta. Apropiindu-ma de axul drumului am constatat ca masina nu incetinea, asa ca m-am oprit. Aceasta a trecut milimetric pe langa mine, mai-mai sa-mi aplatizeze bombeurile, si a virat la dreapta oprind intr-o parcare. Desigur, ati ghicit: conducea o soferita; care mai vorbea si la telefon. Apropo:  la vorbitul cu telefonul mobil, in timpul conducerii, domnitele sunt in …first top. Asa, spre aduceri aminte… am facut cateva poze masinii; soferitei nu am reusit, mi-a scapat…

In urma cu cca zece zile, ghinion, iar m-am aflat unde nu trebuia…O tanara a “shuntat”sensul obligatoriu (jumatate dreapta)  si a intrat pe sens interzis apoi a virat la stanga. Sa mai spun ca vorbea la telefon?! M-ar mustra constiinta sa nu recunosc ca i-am adresat o vorba, nu, nu dulce, doar una de atentionare: “ce faci fato?!”S-a uitat spre mine cumva contrariata. Tare as vrea sa stiu daca a inteles ce facuse.

Sa nu credeti ca nu observ greselile soferilor doar ca acestea nu ma impresioneaza; dar  de la doamne si domnite am alte asteptari; macar pe cele pe care le clameaza.