Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/pescuitv/public_html/wordpress/wp-includes/theme.php on line 508
2015 Iulie : …………Vorbe din Vrancea………….

“Greselile tineretii” vs Justitia inamovibila.

Un eveniment demn de o discutie larga, nationala: eliberarea violatorilor din Vaslui. Ce mai surprinzatoare declaratie cu siguranta a fost cea a unei doamne (chiar?!), sefa intr-un partid, care a zis ca nu se pricepe, nu cunoaste cazul. Cum este posibil? Sa fi fost fiica ei in cazul elevei tot la fel ar fi reactionat?

Unii locuitori ai satului in care s-a intamplat tragedia au luat parte violatorilor:”…deh, greselile tineretii”, au zis ei!!!

Si acum parca aud “apelul” disperat al unui distins(oare?!) avocat, Nicolae Cerveni, care clama: “…numai un judecator inamovibil va putea da o sentinta dreapta”. Au trecut doua decenii dar nenumarate decizii ale unor judecatori au fost indoielnice.

Vajnica Uniune Europeana  preseaza de  ani de zile Romania cu al sau MCV privind justitia dar nu a reusit decat sa creeze confuzie.  Vechile coduri penale au fost sfartecate si amlga-mate de zelosi politruci. Culmea este ca aceeasi UE nu accepta imbunatatirea codurilor! Mai mult, de ultima ora, viitorul ambasador american  fost instruit sa aiba grija(?!) sa mentina statu quo-ul justitiei romane!!!

P.S. De cativa ani, oameni fara simtul ratiunii si logicii au introdus motiunea de “justitie independenta”. Este o enormitate! In nicio tara democrata justitia nu este independenta , de capul ei. Constitutiile adevarate prevad mecanisme de control reciproc ale puterilor statelor, astfel ca nici una din ele sa prevaleze.

Cui prodest?

Zilele trecute o declaratie a facut mare valva. Opiniile s-au inflamat instant si sustinerile/combaterile au curs in avalansa. Cunoscand manevrele politicianiste, mi-am zis ca zisa declaratie nu a fost intamplatoare, ea a fost facuta taman in aceasta perioada de intense dispute ale palatelor diriguitoare.

O doamna doctor a declarat ca pacientii nu-i respecta  pe oamenii halatelor albe si ca ei, pacientii,  sunt, citat, “prost educati”. Am ramas totalmente surprins si dezamagit de o asemenea afirmatie. Am chiar indoiala ca este reala.

Nu voi cadea in pacatul de a face o antiteza largita pe acest subiect. Voi puncta doar cateva idei.

Prostia si needucatia nu ocoleste multa lume, de unde si vorba ca mama prostiei este mereu gravida…Generalizarea este contraproductiva si nepotrivita intre doua categorii de oameni care se intalnesc necontenit.

Ceea ce i-a scapat doamnei doctor a fost faptul ca mass media prezinta aproape zilnic varii  intamplari: atat pacienti agresori dar si medici acuzati de malpraxis.

“M-am saturat de Romania”

Nu cred ca sunt multi oameni care isi amintesc de sintagma din titlu. Ea apartine vajnicului proardelean, Sabin Gherman.

In ultima vreme am citit mai multe afirmatii pe tema Romaniei jegoase. Nu m-as fi aplecat asupra tastaturii daca opiniile nu ar fi venit din domeniul medical si daca nu as fi dependent de acesta.  Si mai sunt multe sute de mii, poate milioane de romani in aceeasi situatie.

Plecarea din Romania, sau intentia de a pleca, poate avea, in opinia mea, doar un imbold: unul intern sau extern. Sunt oameni, ca mine, care nu au si nu au avut o asemenea pornire. Trebuie sa ai un ceva, o chemare de nerefuzat. Cei care nu pleaca nu inseamna ca ar fi patrioti sau ca nu parasesc tarisoara  de dragul acesteia. Trebuie sa fi in stare pentru asa ceva.

De cca doi ani la Policlinica din localitate, practic, NU mai exista cabinet de cardiologie. La cabinetele particulare, 2-3 de incredere, programarile se fac de ordinul 3-4 saptamani. Medici cu specialitate interna s-au “transferat” la cardiologie. In afara de lipsa medicilor si de calitatea lor, sistemul medical are multe carente din cauza carora sufera atat pacientii cat si cei care au imbratisat carierea halatului alb. Lucrurile sunt vechi si complexe. Ca unul care de peste 17 ani sunt dependent de medicamente vitale cunosc multe probleme din domeniu. Inclusiv ca la farmacii se puteau lua produse  cosmetice pe baza de retete compensate!!! La usile cabinetelor medicale erau cozi fata sfarsit. Medicamente nu gaseai decat la inceputul lunii sau NUMAI de la anumite farmacii. O data a trebuit sa iau medicamentele din alta localitate.  Iar preturile erau dupa pohta inimii patronului. Intre timp lucrurile s-au (mai) asezat dar nu a fost usor. Si acum mai sunt carcoteli, minim justificate, la adresa CNAS. Ar trebui, cred, sa vedem, privind in urma, partea plina a paharului.

“Morometii”. Pe cine reprezinta?

   In zilele acestea se aniverseaza sase decenii de la aparitia primului volum al romanului cu acelasi nume. Am ascultat diverse comentarii privind semnificatia binecunoscutei scrieri ale lui Marin Preda.  Cei mai multi au subliniat faptul ca aceasta reprezinta taranii romani, cu exceptia, a zis acad. E. Simion,  celor descrisi de Slavici si Rebreanu (adica zona ardeleana).

Indraznesc sa am o parere diferita . M-am nascut si am trait cativa ani intr-o  renumita zona viticola din sudul Moldovei.  Viata podgorenilor, nivelul de trai, limbajul si   comunicarea erau/sunt altele decat a celor de la ses, a cojanilor, cum le spuneau acestora oamenii dintre vii.  Gandidu-ma la toate acestea am gasit explicatia pentru care nu am putut termina lecturarea “morometilor”: nu ma regaseam, nu eram din mediul lor.

Principala problema a lui Moromete era plata funciarului, a rambursarii pretului pamantului cu care fusese  impropietarit, el si mai tot satul. Viata oamenilor nu devenise mult schimbata. Aveau pamant dar si datorii. Iar recoltele nu erau prea generoase. In zonele de deal si de munte lucrurile stateau cu totul altfel.

“Morometii” reprezinta doar oamenii locului de actiune a romanului sau a unei zone / regiuni largite. Nu se poate face o generalizare.