Memoria colectiva

Nu pot gasi o explicatie pentru memoria noastra colectiva atat de diversa, puternic contradictorie si partinitoare. Evident ca aici si-au bagat coada pasiunile politice. Dar nu poate fi numai asta.

Nu-mi amintesc ca cineva sa-l fi aratat cu degetul pe, de exemplu, Marin Constantin, dirijorul Madrigalului care - la momentele festive- dedica cantece de omagiu carmaciului acelui moment.

Atatia si atatia actori au  recitat poezii iubitului conducator. Nu am auzit vorbe de ocara despre ei.

A fost o tovarasa - acum este  doamna, desigur - care nu promova cantareti de muzica populara la TVR decat  daca acceptau sa cante si pentru t’oasu’! Si acum prezinta emisiuni specifice cu o voce duioasa si iubitoare de folclor autentic!

Pe cand altii, care au pacatuit si ei, sunt marginalizati. Un exemplu este poetul- da!poetul! - Adrian Paunescu. Cati dintre cei care il neaga au citit “Pamantul, deocamdata!” sau revista “Flacara”?! Sau au participat la cenaclurile de prin ‘75-85? cand ti facea pielea ca de gaina cand sute de spectatori strigau: “Lumina! Lupta! Libertate!”?!

Daca nu folosim aceeasi balanta nu vom mai avea  o istorie adevarata.

P.S. Un mare  istoric contemporan a scris o carte intitulata: ” O istorie sincera a Romaniei”. Unii s-au revoltat: cum adica”sincera”?! “O istorie nu poate fi decat sincera”.  Gresit! O istorie se poate scrie si nesincer. Oare istoria scrisa de comunisti sa fost si ea una sincera? Sa fi fost si adevarata?!

Comments

One Response to “Memoria colectiva”

  1. loan unsecured on August 15th, 2010 2:13 pm

    helpful post.

Got something to say?